Kopiering af SD-kort

Ind imellem har jeg haft brug for at lave en fuldstændig nøjagtig kopi af et SD kort, og når jeg har haft brug for det, har jeg brugt en Linux-baseret computer.

Lav kopi af SD kort:

  1. Tilslut først det SD kort, som du vil lave en kopi af til computeren. Har computeren ikke et slot til SD kort, skal du bruge en USB adapter.
  2. Åbn en kommandoprompt på computeren.
  3. Med kommandoen df kan du se hvad SD kortet hedder i filsystemet. Det kan f. eks. hedde /dev/sdb1 eller /dev/sdb2 o.s.v.
  4. Stående i det katalog, hvori du ønsker kopifilen placeret (eks. /home/karl-johan) køres kommandoen: sudo dd if=/dev/sdb of=minkopi.img efterfulgt af din adgangskode til systemet.
  5. Herved produceres en .img-fil i det katalog, som du stod i, da kommandoen blev udført. Hvis kommandoen er udført i kataloget /home/karl-johan dannes, der en fil med navnet minkopi.img i dette katalog. Denne fil er en nøjagtig kopi af SD kortet.

Kopier .img-filen til et andet SD kort:

  1. Tilslut først det SD kort, som du vil kopiere til, til computeren. Har computeren ikke et slot til SD kort, skal du bruge en USB adapter.
  2. Det SD kort, som du vil kopiere til, skal have mindst samme størrelse som, det SD kort .img filen er dannet fra.
  3. Stående i det katalog, hvori din .img fil er placeret (i ovennævnte eksempel /home/karl-johan), udføres kommandoen sudo dd if=minkopi.img of=/dev/sdb efterfulgt at din adgangskode til systemet.

Processerne med fremstilling af .img fil og kopiering af til nyt SD kort varer fra nogle få minutter og opad – alt afhængigt af kortets størrelse og indhold.

Juli 2017