Linux versus Windows

Vi er efterhånden mange, der synes at Windows er alt for besværlig at holde kørende. Der er fejl med manglende opdatering af Windows 7, og Windows 10 “glemmer” enheder (printere, scannere og netværksforbindelser) efter opdateringer. Dette er til stor frustration for den almindelige PC bruger, og jeg har i lang tid overvejet, om jeg turde tilbyde minde kunder overgang til Linux, som jeg tidligere har været “lidt” imponeret af.

Da det efterhånden er nogen tid siden, at jeg har arbejdet med Linux, har jeg lavet nogle Linux installationer på nogle ældre PC’er, og det har været meget behagelige oplevelser, så hvis du har en ældre PC stående, som ikke bliver brugt, vil jeg varmt anbefale, at du forsøger dig lidt med Linux. Jeg har til mine forsøg brugt Linux Mint og Ubuntu, som begger bygger på Debian kernen. Linux Mint er nok det der ligner Windows mest, og du kan hente en ISO fil her. Den er lige til at brænde på en installations-DVD.

Jeg bootede på denne DVD, hvorefter Linux Mint kom og spurgte, om den skulle installere som en ren Linux installation eller som en dual-boot installation, så den kørte sammen med den Windows, hvis da denne var installeret på maskinen i forvejen. Jeg valgte at køre en ren Linux, så Windows blev altså slettet. Jeg har også prøvet at lave en installation, hvor Windows installationen bevares, og det ser ud til at virke fint.

Husk sikkerhedskopiering inden du begynder.

Installationerne forløb helt uproblematisk, og snart havde jeg velfungerende PC’ere, som kørte Linux. Jeg havde lidt problemer med at installere mine printere; men det har jeg styr på nu takket være en udmærket Youtube video om emnet. Se mere her

Min umiddelbare konklusion er: Hvis du er en almindelig bruger, der blot har brug for mail, tekstbehandling, regneark, netbank, E-boks o.s.v., så kan du sagtens nøjes med en Linux. Når du installerer Linux får du automatisk LibreOffice 5 og Firefox browser.